RENOVATIE ZOLDER

Is je zolder aan renovatie toe? Of wil je een extra leefruimte in je huis creëren? In dat geval is het aan te raden om je zolder te renoveren. Er zijn veel mogelijkheden om je zolder te renoveren, maar wat zijn die mogelijkheden precies? Hoeveel kost een zolderrenovatie? Waar moet je op letten? En kun je je zolder zelf renoveren of moet je een expert inhuren? Al deze informatie vind je hier.

bouw aannemer

OPTIES VOOR EEN ZOLDERRENOVATIE

Er zijn diverse benaderingen om je zolder te renoveren. De keuzes die je hierbij maakt, zullen grotendeels worden bepaald door het beoogde doel van de zolder. Laten we de twee meest voorkomende doelen van een zolderrenovatie bespreken:

  1. Zolderrenovatie tot opslagruimte: Je kunt je zolder transformeren tot een opslagplaats voor diverse items. Hierbij staat met name de isolatie van de zolder centraal, evenals het zorgen dat de zoldervloer begaanbaar is.

  2. Zolderrenovatie tot leefruimte: Wanneer je de zolder wilt omtoveren tot extra leefruimte(s), komt er een wat uitgebreidere aanpak bij kijken. In dit geval is isolatie niet alleen van belang, maar ook de volledige afwerking en technische voorzieningen zijn essentieel.

Wil je je zolder renoveren? Een specialist zal samen met jou de beschikbare mogelijkheden doornemen en op maat advies geven over hoe je het renovatieproject van je zolder het beste kunt aanpakken. Vind een vakman bij jou in de buurt.

KEUZE 1: ZOLDER RENOVEREN TOT OPSLAGRUIMTE

KEUZE 1: ZOLDER RENOVEREN TOT OPSLAGRUIMTE

Wanneer je jouw zolder wenst te benutten als opslagruimte, zijn er twee cruciale stappen die je moet volgen tijdens de renovatie:

1. ISOLATIE

Bij het inrichten van je zolder als opslagplaats is het isoleren van de zoldervloer een voornaam punt. Hierdoor blijft je zolderkamer zelf niet onnodig opwarmen terwijl je de rest van je woning verwarmt. Daarnaast wordt de kou die vanaf het dak binnenkomt ook buitengehouden, zonder de mogelijkheid om in de rest van je huis te ontsnappen. Deze aanpak resulteert in een aanzienlijke energiebesparing. De keuze voor het isolatiemateriaal van je zoldervloer hangt af van jouw individuele situatie, voorkeuren en het type zoldervloer.

2. DUURZAME AFWERKING MET TEMPERATUURBESTENDIGE MATERIALEN

Naast isolatie is de afwerking met geschikte materialen van groot belang. De temperatuur op zolder kan in de zomer aanzienlijk stijgen en in de winter juist flink dalen. Om deze reden is het verstandig om voor de afwerking van vloer, plafond, muren en andere oppervlakken te kiezen voor materialen die bestand zijn tegen schommelingen in temperatuur.

KEUZE 2: ZOLDER RENOVEREN TOT LEEFRUIMTE

Als je de zolder wilt omtoveren tot extra leefruimte, dan vraagt dit niet enkel om isolatie, maar ook om technische voorzieningen en een hoogwaardige afwerking van vloeren, muren en plafonds.

1. ISOLATIE

Indien je van plan bent om de zolder als bijkomende leefruimte te gebruiken, wordt ten zeerste aanbevolen om het zolderdak te isoleren. Dit is van belang om warmteverlies via het dak te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om zowel aan de binnen- als buitenzijde van het dak te isoleren. Buitenisolatie is enigszins complex, omdat de dakbedekking eerst verwijderd moet worden. Bij binnenisolatie plaatst een vakman de isolatie tussen de dakspanten. Wanneer je ook van akoestische isolatie wilt genieten, kun je naast het dak tevens de zoldervloer isoleren.

2. VLOEREN, MUREN EN PLAFONDS AFWERKEN

Voor de afwerking van zoldervloeren worden vaak OSB-platen gebruikt. Deze platen kunnen op maat worden gezaagd en eenvoudig worden bevestigd. Je kunt ze vervolgens afwerken met vloerbedekking zoals parket, vinyl, laminaat, enz. Wat betreft de afwerking van muren en plafonds zijn er diverse materiaalopties mogelijk. Gyproc is bijvoorbeeld een geliefd materiaal vanwege zijn vochtbestendigheid, brandwerendheid, schokbestendigheid en meer. Het leent zich tevens uitstekend om je zolder in verschillende ruimtes op te delen met scheidingswanden.

3. TECHNISCHE VOORZIENINGEN

Denk ook zeker aan verschillende technische voorzieningen voor je zolderruimte. Ventilatie speelt hierbij een cruciale rol. Dit kun je realiseren met ventilatieroosters of zelfs met een mechanisch ventilatiesysteem. Verder moet je rekening houden met elektriciteitsaansluitingen, stopcontacten, afvoerleidingen, waterleidingen, verlichting en meer.

ZOLDER RENOVATIE PRIJS

De kosten voor het renoveren van je zolder hangen sterk af van je persoonlijke keuzes en de omvang van de renovatie. Over het algemeen kun je rekenen op een totale prijs tussen € 10.000 en € 20.000 (exclusief btw, inclusief plaatsing). In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de mogelijke kosten voor het verbouwen van je zolder.

Neem vandaag nog contact met ons op!
Scroll naar boven